Een notitieboek is erg persoonlijk. Je kan een notitieboek voor meerdere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om te dagboeken, voor journaling, als bullet journal of om recepten in op te schrijven of vakantieherinneringen. Noem maar op!
We hebben een uitgekiende collectie notitieboeken bij Het Noteerhuis. En daarvoor gaan we specifiek op zoek naar makers die de notitieboekjes nog maken op een behapbare schaal, met aandacht voor materialen, ambacht, duurzaamheid en milieu.
Notitieboeken en notitieboekjes zijn er in meerdere formaten, lineaturen en kleuren.
Notitieboeken worden gekenmerkt door hun afmetingen, het formaat dus, door de kleur, de lineatuur en door de extra's die ze hebben. En ook, niet onbelangrijk, door het papier!
Het papier in de notitieboeken is van groot belang: als het papier niet prettig aanvoelt bij het schrijven, dan zal je het notitieboekje niet lang gebruiken.
Het papier moet stevig genoeg zijn, maar niet te dik. Papier wordt gekenmerkt door het gewicht van een vel van één vierkante meter en wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter of g/m2, ook wel afgekort als gsm (grams per square meter). Een typische dikte is 90 g/m2.
Papier kan zacht aanvoelen of net ietsje ruwer zijn. In dat laatste geval is het papier geschikt voor potlood en dus om te schetsen. Schetsboeken of schetsblokken hebben typisch ook papier dat iets zwaarder en sterker is, meestal 120 g/m2.
Soms wil je papier dat uitstekend geschikt is voor je vulpen. Dat papier moet zacht zijn, maar toch inkt opnemen (dus mag geen supergladde coating hebben!). Tevens wil je niet dat de inkt door het papier heen zichtbaar is aan de andere kant (ghosting) of, erger nog, dat de inkt als het ware door het papier heen druipt (bleeding). Een ook zal de inkt bij voorkeur niet door ver in de vezels doorvloeien zodat je letters en woorden er 'waaierig' uitzien (feathering). Goed papier vinden voor een notitieboek is dus persoonlijk en heeft te maken met waarvoor je het notitieboekje wil gebruiken.
Bindewerk, Ciak en Dingbats* hebben hun eigen papier, uit eigen fabriek. Gmund is papierfabrikant en heeft een zeer uitgebreid assortiment aan papier van zeer hoge kwaliteit, wat je terugvindt in hun notitieboeken. Sommige makers gebruiken Munken papier uit Zweden, bvb. Kartotek en Fantasticpaper.
Het papier is meestal crèmekleurig, soms wit. Bindewerk heeft bovendien 'gelegd papier' (Eng. laid papier, Fr. papier vergé). Gelegd papier is een papiersoort met een geribbelde textuur die door het fabricageproces wordt verkregen, doordat papier vroeger te drogen werd gelegd op een fijnmazig draadwerk.
De notitieboekjes van Het Noteerhuis zijn er in meerdere formaten. We geven hier een kort overzicht van deze formaten:
Formaat | Breedte | Hoogte |
---|---|---|
A4 | 21 | 29,7 |
A5 | 14,8 | 21 |
A6 | 10,5 | 14,8 |
B5 | 17,6 | 25,0 |
B6 | 12,5 | 17,6 |
Eén van de meest voorkomende formaten is A5. Het is een handig formaat dat je ook nog kunt meenemen voor onderweg. Wie net iets meer schrijfruimte wil, kan een B5 gebruiken. De B5 heeft dezelfde verhoudingen als de A5, maar is ietsje groter.
B6 is nog iets kleiner dan B5 en A5 en past dan weer net wat gemakkelijker in je tas. De pocket of A6 is het handige kleinste formaatje, meestal ook wat dunner, en de A4 heeft de grootte van een blad papier van je printer.
Gebruik het filterpaneel of het menu om snel een overzicht van de notitieboeken in een bepaalde categorie te vinden.
De meeste collecties hebben notitieboeken in meerdere kleuren. Kies de kleur die je zelf leuk vindt of die best bij jou of je accessoires of omgeving past. Gebruik het filterpaneel om snel notitieboeken van een bepaalde kleur te vinden!
Lineatuur (of liniatuur, da's hetzelfde) duidt op de lijntjes of puntjes die je op de bladzijden van je notitieboek terugvindt. We hebben volgende lineaturen:
Een gelijnd notitieboek helpt bij het schrijven van volle teksten, en een geruit notitieboek helpt bij het maken van afbeeldingen of schetsen waar bvb. de verhoudingen belangrijk zijn. Het notitieboekje met puntraster helpt ook bij het aanhouden van richtingen en verhoudingen, maar is minder druk dan ruitjes.
De omslag van een notitieboek kan 'hard' of 'zacht/flexibel' zijn, de zgn. hardcover of softcover notitieboekjes.
De harde kaft is niet flexibel, de zachte kaft is dat wel. Een notitieboek met flexibele omslag past zicht dus gemakkelijker aan aan je tas of rugzak.
Het materiaal van de kaft is ook nog van belang. Tegenwoordig speelt duurzaamheid en verantwoord beheer een grotere rol. Daarom zijn de kaften van notitieboekjes tegenwoordig ook meer en meer recycleerbaar.
De omslagen worden gemaakt van verantwoord bekomen papiervezels. of van gerecycleerd leer of nog andere gerecycleerde materialen. De gekleurde omslagen worden ook meer en meer gekleurd met plantaardige inkt.
Notitieboekjes kunnen een paar extra's hebben. En dikwijls zijn deze "extra's" tegenwoordig gewoon standaard aanwezig in je notitieboek. Het gaat dan over:
Een notitieboekje gebruik je om aantekeningen in te maken, om je ideeën in te bewaren, om je gedachten te verzetten of je problemen van je af te schrijven.
Je kan een dagboek bijhouden, of een bullet journal, of je kan een notitieboekje gebruiken als een verzameling to-do lijstjes.
Of je kan het notitieboek ook gebruiken als planner, zeker als je zelf je bladspiegel wil indelen. Je kan daarvoor fineliners en markers gebruiken.
Verder zijn er ook nog deze varianten van notitieboeken: planners, notitieblokken, lijstjes, schetsboeken.
Kortom, een goed notitieboek, waar je zelf een goed gevoel bij krijgt, dat koop je bij Het Noteerhuis.